Gel ščitnik za hallux valgus, elastični

33,2937,37 z DDV

Oteklino palčnega sklepa strokovno imenujemo Hallux valgus. Gel ščitnik za palčni sklep na nogi je v obliki prirezane nogavice in anatomsko oblikovan za prilagoditev nepravilni obliki sklepa. V notranjosti nogavice je gel blazinica iz mineralnih olj, ki sklep varuje in zmanjšuje pritisk na občutljivo mesto. Ker je ščitnik oblikovan kot nogavica, je še posebno primeren za nošenje v udobni obutvi.
Ščitnik za hallux valgus se uporablja pred, kot tudi v pooperativnem času. Uporaba ščitnika pripomore k manjši in manj opazni brazgotini po operaciji., čas rehabilitacije pa bo krajši.
Dobavljiv je v dveh velikostih S/M (majhna do srednja oz.št.35-39) ter L/XL (velika do zelo velika oz.št.40-46).
Pakirano : 1 kos (ustreza levi in desni nogi)
Primerno za strojno pranje.

Počisti

Opis

Bolečina, ki nastane zaradi trenja v čevljih, bo ublažila 1 mm debela blazinica epitelnega gela. Silikon preprečuje trenje in je oblikovan tako, da ostane modul silikona na območju bolečine. Nudi zaščito pred trenjem in dodatnimi pritiski. Nosi se neposredno na koži, je primeren za vsakdanjo uporabo, tudi v običajni, ne preozki obutvi. Za določitev pravilne velikosti stopal izmerite širino stopala.
Visoke pete, ozki čevlji ipd., skupaj z dednostjo neredko pripeljejo do deformacij kosti nožnega palca, ki se jima v medicini reče Hallux Valgus in Bunion. Po nekaj letih razvoja takšne deformacije lahko neestetski videz in bolečine odpravi le še operacija. Po novem se za naravnanje kosti ne uporablja več žic, igel in vijakov, kar zmanjšuje možnost poznejših zapletov in pospešuje rehabilitacijo.
Nenormalen odmik nožnega palca navzven proti malim prstom stopala (Hallux Valgus) in kostna zadebelitev osnovnega sklepa palca na notranji strani stopala (Bunion) večinoma nastopata skupaj in sta relativno pogosta težava, s katero se običajno sreča vsaka tretja ženska ter vsak dvajseti moški.
Kje so vzroki?
Na večjo pogostnost v posameznih družinah vpliva dedovanje, vendar to nikakor ne pomeni, da bo prizadet tudi vaš potomec, saj na razvoj deformacije precej bolj vpliva neprimerna obutev. Predvsem so to trdi, v sprednjem delu zašiljeni čevlji nepravilne velikosti ter visoke pete. Tipično se palec sčasoma vse bolj odmika v notranjo stran, ob osnovnem sklepu pa se zaradi pritiska obuvala najprej pojavi oteklina in rdečina, sledita pa zadebelitev kosti in vezivnih tkiv ter vse hujša bolečina ob vse manjši gibljivosti.
Po nekaj letih je operacija nujna
Stopalo postaja vse širše, palec vse bolj sili pod drugi prst, na podplatu pa se zaradi novih obremenitvenih točk razvijejo otiščanci. V začetku si še lahko pomagamo s primerno širokimi, udobnimi, usnjenimi oziroma platnenimi čevlji ter ortopedskimi pripomočki, ki postavljajo palec v normalen položaj, proti bolečini pa jemljemo tablete; po nekaj letih pa lahko pomaga le še operacija. Tako najprej odstranimo bunion in s prežaganjem kosti popravimo položaj palca, pozneje pa moramo zaradi hude in boleče okvare osnovnega sklepa tak sklep tudi odstraniti oziroma zatrditi. Operativnih tehnik je več, poseg pa bo trajal največ eno uro. 
Operacija in rehabilitacija
Operativni posegi se opravljajo na oddelku za ortopedijo in športne poškodbe. Poseg večinoma opravijo v lokalni anesteziji, možna pa sta seveda tudi regionalna in splošna. Bolnik odide že drugi dan po operaciji, šive pa odstranijo štirinajsti dan. Posebne pooperativne čevlje, lahko pa tudi mavčne sandale, je treba nositi štiri tedne, nato je dovoljeno nositi široka, mehka, konfekcijska obuvala ob pridnem razgibavanju in vajah za mišice palca. Po šestih do osmih tednih lahko normalno hodimo in do tretjega meseca uporabljamo medprstni vložek Hallux Valgus. Modna obuvala so dovoljena šele po šestem mesecu. 
Kaj kupiti, da bodo stopala zadovoljna?
Svetujemo, da čevlje kupujete popoldne, ko sta stopali večji, in jih ne glede na številko proizvajalca izbirate po občutku na večji nogi, saj stopal večinoma nimamo enakih. Načeloma mora biti pred najdaljšim prstom centimeter prostora, tako da z vsemi prsti lahko prosto pomigamo, obris stopala na papirju pa v sprednjem delu nikakor ne sme biti širši od čevlja. Ta mora tudi po obliki posnemati obliko vašega stopala. Opetnica naj bo močna in prožna, peta pa naj se dobro oprijema podlage in naj ne bo višja kot 3,5 centimetra. Ob nakupu manj udobnih, vendar bolj modnih čevljev, odsvetujemo daljšo stojo ali hojo; nosite jih čim krajši čas, nato pa stopali dobro zmasirajte in razgibajte.